sobota, 18 kwietnia 2015

Słodkie drożdzówki

Takie drożdżówki są idealne i do kawy i na piknik. Mają rozmiar "do łapki", nie brudzą za bardzo, a smakują wyśmienicie. Robi się szybko i łatwo. Ja zazwyczaj je robię dzień po robieniu pizzy, jak zostaną drożdże :)



Słodkie drożdżówki: 

*75 g masła lub margaryny
* 250ml mleka
* 25g świeżych drożdży
* 70g cukru
* 0,5kg mąki pszennej
* szczypta soli
* coś słodkiego do środka ( ja wykańczałam dżemy: brzoskwiniowy i śliwkowy, nada się też nutella)

Roztopić masło, dodać mleko, wszystko podgrzać do letniej  temperatury. Następnie dodac drożdże i wymieszać do rozpuszczenia. Całość dodać do mąki i wyrobić na elastyczną masę. Zostawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wycinać z niego prostokąty. Z dłoższej strony każdy prostokąt naciąć w 1/3 co ok. 1cm. Włożyć nadzienie, zawinąć tak, aby nacięte "ząbki" były na wierzchu. Posmarować białkiem i piec ok. 25min w 180st C.



Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Ależ pyszności :)
    Przepis na drożdżóweczki spisałam, bardzo chętnie go wypróbuję :)
    Pozdrawiam cieplutko, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj
    Śliczne zdjecia.
    Przepis na drożdżówki spisuję.
    Pozdrawiam
    Kinga

    OdpowiedzUsuń
  3. no one są bardzo smaczne, polecam szczerze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj ale frykasy:) aż ślinka cieknie:)
    wspaniałego tygodnia!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. dla Ciebie też dobrego tygodnia no i weekendu ;)

    OdpowiedzUsuń