Smakowity listopad
Listopad i w ogóle zimowe miesiące to czas, kiedy w kuchni zaczynam inaczej gotować. Potrawy są z gatunku tych jednogarnkowych, to długo duszone mięsa, gulasze, sycące zupy, wszystko z dużą ilością rozgrzewających przypraw. Lubię, kiedy po mieszkaniu rozchodzi się zapach czegoś dobrego, szykowanego z myślą o domownikach czy mniej lub bardziej spodziewanych gościach.
I lubię odkrywać nowe smaki znanych warzyw. Była już biała pietruszka w miodzie, były frytki z selera, marchewkowe puree, a dzisiaj: zupa selerowa. Jedna z ulubionych.
Zupa selerowa
* duży korzeń selera
* 3-4 ziemniaki
* czosnek, cebula
* masło, sól, pieprz, imbir,majeranek
* bulion warzywny lub rosół
Na maśle podsmażam pokrojone w kostkę ziemniaki i seler, po 10 minutach dorzucam posiekana cebulę i czosnek. Wszystko razem podsmażam ok. minuty, dodaję przyprawy, zalewam bulionem i gotuję do miękkości. Jak wszystko już nieziemsko pachnie, zdejmuję zupę z pieca. blenduję, nakładam do miseczek i podaję z prażonym słonecznikiem :)
A to już konfitura, którą zrobiłam sama, po spróbowaniu czegoś podobnego u szwagra :)
Konfitura z cebuli nadaje się jako dodatek do zimnych mięs, serów, pasztetu. Robi się błyskawicznie, a smakuje świetnie!
Konfitura z czerwonej cebuli
* 1kg cebuli czerwonej
* oliwa
*300g cukru
* 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
* 4 łyżki octu balsamicznego
*tymianek, sól,pieprz, cynamon, imbir
Posiekaną cebulę zeszklić na oliwie. Dusić ok, 10 min, dodać cukier, wymieszać. Wlać wino, ocet, dodać przyprawy i dusić całość do miękkości ( ok. 45min). Odparować. Gorące nakładać do słoiczków 200ml ( 4 szt), zakręcić. Gotowe natychmiast do spożycia.
I lubię odkrywać nowe smaki znanych warzyw. Była już biała pietruszka w miodzie, były frytki z selera, marchewkowe puree, a dzisiaj: zupa selerowa. Jedna z ulubionych.
Zupa selerowa
* duży korzeń selera
* 3-4 ziemniaki
* czosnek, cebula
* masło, sól, pieprz, imbir,majeranek
* bulion warzywny lub rosół
Na maśle podsmażam pokrojone w kostkę ziemniaki i seler, po 10 minutach dorzucam posiekana cebulę i czosnek. Wszystko razem podsmażam ok. minuty, dodaję przyprawy, zalewam bulionem i gotuję do miękkości. Jak wszystko już nieziemsko pachnie, zdejmuję zupę z pieca. blenduję, nakładam do miseczek i podaję z prażonym słonecznikiem :)
A to już konfitura, którą zrobiłam sama, po spróbowaniu czegoś podobnego u szwagra :)
Konfitura z cebuli nadaje się jako dodatek do zimnych mięs, serów, pasztetu. Robi się błyskawicznie, a smakuje świetnie!
Konfitura z czerwonej cebuli
* 1kg cebuli czerwonej
* oliwa
*300g cukru
* 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
* 4 łyżki octu balsamicznego
*tymianek, sól,pieprz, cynamon, imbir
Posiekaną cebulę zeszklić na oliwie. Dusić ok, 10 min, dodać cukier, wymieszać. Wlać wino, ocet, dodać przyprawy i dusić całość do miękkości ( ok. 45min). Odparować. Gorące nakładać do słoiczków 200ml ( 4 szt), zakręcić. Gotowe natychmiast do spożycia.
Zachęcam do spróbowania :) smacznego!
(mtk)
Bardzo ciekawi mnie smak konfitury z czerwonej cebuli... musze koniecznie spróbować:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za odwiedzinki i pozdrawiam
spróbuj, na pewno nie pożałujesz :)
OdpowiedzUsuńzaintrygował mnie Twój przepis na tą konfiturę i obiecuję zrobić w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńo efektach powiadomię niedługo.....
pozdrawiam :)