czwartek, 12 lutego 2015

Zupa cebulowa

Mamy w domu kilka zup, które robione są "na okrągło": rosół, pomidorówka, krupnik. Do tego w zasadzie co sobotę pojawia się zupa robiona przez męża, która całkiem nieoczekiwanie stała się największym przysmakiem Julki- zupa turecka, z jogurtem i miętą. Po prostu nie rozumiemy fenomenu tej prostej zupy :) No i jest jeszcze zupa cebulowa. Robiona swego czasu wg wielu przepisów, z różnymi dodatkami. A teraz w sposób najprostszy, z kilku dobrych składników. Ale z dodatkiem pomidorów. To przypadkowe odkrycie, kiedyś musiałam jakoś spożytkować pół puszki pomidorów. Dodałam, doprawiłam,podałam. Smakowało baaardzo :) więc zostało. Zazwyczaj w towarzystwie serowej grzanki, tym razem jednak świeża bagietka wygrała jako dodatek. 



miłego wieczoru :)

mały update na życzenie Agness- przepis na zupę. Jest on w stylu "ulubionym" przez moją siostrę, czyli w stylu ' na oko' :) Z podanych porcji wychodzi ok. 1.5 l aromatycznej i gęstej zupki.

zupa cebulowa z pomidorami

5-6 większych cebul
czosnek
masło
szklanka białego wytrawnego wina
ocet winny
mąka, tymianek, sól
bulion warzywny lub drobiowy

Robienie zupy zaczynamy od nalania wina do szklanki, będzie ono potrzebne kucharce w tak zwanym międzyczasie do popijania :) a potem w głębokim garnku zaczynamy rozpuszczać masło, a w tym samym czasie siekamy cebulę. Ja wolę ją posiekać drobniej, ale są i tacy, którzy wolą pokrojoną w piórka. Cebulę wrzucam na masło i podsmażam, aż się zeszkli. Wtedy dorzucam czosnek, zazwyczaj 3-4 większe ząbki. Bardzo lubię czosnek :) jak rozniesie się zapach cebulowo-czosnkowy podsypuję tymiankiem i mieszam. I ponownie czekam na zapach. Dosypuję mąkę i lekko przesmażam. Dolewam białe wino- ile zostało, około 1 łyżkę stołową białego octu winnego i duszę całość 3-4 minuty.  Potem uzupełniam całość puszką pomidorów i bulionem. Znowu na oko, tak żeby zupa nie zrobiła się za rzadka. I siadam sobie w kuchni, czytam gazetę, a zupka sobie "dochodzi".  Sprawdzam na smak i dodaję a to soli, a to cukru łyżeczkę albo pieprzu.
A dodatkiem są serowe grzanki lub świeża bagietka.

Bardzo smaczna jest również czerwona zupa cebulowa- z czerwonej cebuli i takimi winami. Ale wtedy grzanki serowe muszą też pasować, więc już nie zwykły żólty ser, ale jakiś niebieski pleśniowy :)

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Zupa cebulowa wygląda bardzo apetycznie , mogę prosić o przepis na nią?
    Jest tak dużo różnych wersji, a tak smakowicie ją opisałaś, że chętnie wypróbuję Twój sposób :)
    U mnie w domu też są ulubione zupy, które możemy jeść na okrągło :)) są to ogórkowa, jarzynowa i z grzybów suszonych lub pieczarek :))

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada pysznie :)! ja dzis robilam canneloni ze szpinakiem w sosie pomidorowym :). wciaz czekam na przepis na ciasto z cola i kilka innych ... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Patysiu, mail z przepisami właśnie poleciał do Ciebie:) Podziel się wraż

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja bym jutro taka zrobiła!! Tez chce przepis.... Baaaardzo smakowicie wyglada!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniaam, uwielbiam zupę cebulową. Chociaż ostatnio zamówiłam w restauracji i była tak niemiłosiernie tłusta, że jedzenie jej nie sprawiło mi przyjemności

    OdpowiedzUsuń