wtorek, 10 kwietnia 2012

Wielkanocny przebój kulinarny, czyli pasztet

Zdecydowanie pasztet- mój pierwszy w życiu, był kulinarnym przebojem tych Świąt. Oczywiście smakował i żurek, i pieczona biała kiełbasa, ale jednak to ten pasztet znikał najszybciej :)
Jestem pewna, że będę go robić częściej, także na inne okazje. Tym razem jednak foremkę wyścielę plastrami boczku, pasztet nie wyjdzie taki suchy :)



Pasztet wielkanocny

* filet z kurczaka
*25 dkg łopatki wieprzowej
* 15-20 dkg boczku
* łyżka smalcu
* mała bułka
* łyżeczka mąki ziemniaczanej
* 2 duże cebule
* 30dkg wątróbki drobiowej
* 3 jajka
* 3 liście laurowe
* przyprawy: łyżeczka imbiru, ziela angielskiego, gałki muszkatołowej, soli ziołowej, majeranku

wykonanie:

mięso ( oprócz wątróbki) pokroić w wieksze kawałki, dodać pokrojoną cebulę, liście laurowe, sól, smalec i majeranek, zalać szklanką wody i dusić ok 1h.
Po tym czasie wyciągnąć mięso, a do wywaru wrzucić wątróbkę i dusić jeszcze ok. 20 min. Wyciągnąc wątróbkę i do wywaru włożyć bułkę, żeby dobrze namokła.
Zmiksować wszystkie składniki na gładka masę, doprawić mielonymi przyprawami, dać 3 zółtka i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Ubić białka jajek i delikatnie wymieszać z masą.
Piec ok. 60 min w 180st.C.

Polecam wszystkim smakoszom z kromka świeżego chleba :)

1 komentarz:

  1. I ja się zajadałam w te święta pasztetem:-) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń