wtorek, 6 września 2011

Tarta ze śliwkami

Prościej już się chyba nie da :) tarta+śliwki+ beza z białek. Proste, a jakie smaczne... nie zostały nawet okruszki, a i zdjęcie zrobione z doskoku, na szybko, bo już amator na ten kawałek czekał :))

4 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie! Gdzie mogę znaleźć przepis?
    Pozdrawiam serdecznie
    Maggie

    OdpowiedzUsuń
  2. Dołączam się z prośbą o przepis - tarta wygląda smakowicie;)))
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. proporcje na formę do tarty z Ikei :)
    160 g masła
    200g mąki
    20g cukru
    troszkę zimnej wody- w razie konieczności

    z tego zagniatamy ciasto, wkładamy na 30 min do zamrażalki. Po tym czasie wylepiamy formę tarty i zapiekamy o.25 min do zezłocenia. Wyciągamy, wsypujemy pokrojone w kostkę śliwki, posypujemy je łyżką mąki ziemniaczanej.
    Wierzch- 5 ubitych na sztywno białek , wymieszanych z 25dkg cukru. Wylewamy masę na śliwki, zapiekamy ok, 30 mn w 180st.C.

    Wychodzi pyszna, nie za słodka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ogromne dzięki za przepis - zobaczymy czy mi się uda?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń