piątek, 24 lutego 2017

Coś na obiad: krem z białych warzyw z ziemniaczanymi czipsami

Zupy krem lubię za to, że można w nich przemycać dowolne warzywa, a po dodaniu grzanek czy prażonego słonecznika jest wielka atrakcją kulinarną dla córki. Robię więc takie zupy stosunkowo ciężko. Nasze ulubione to krem z porów i ziemniaków; brokułowy; buraczany. No i od pewnego czasu właśnie krem z białych warzyw. Jest idealny na zimę, wykorzystuje bogactwo rodzimych warzyw korzennych. Można szaleć z dodatkami. Wygląda bardzo elegancko i można pokusić się o podanie jej na jakimś rodzinnym przyjęciu :) 




Krem z białych warzyw:

* bulwa selera
* 2-3 korzenie pietruszki
* 1-2 cebule
* 1 ząbek czosnku
* 3 ziemniaki
* kilka różyczek kalafiora
* bulion - ok 1.5l 
* sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Dodatki:
* czipsy ziemniaczane
* ser z niebieską pleśnią
* prażone na suchej patelni pestki słonecznika
* papryka wędzona

Przygotowanie jest banalne: wszystkie warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju lub maśle, zajmuje to około 5 minut. Po tym czasie zalewamy je 2/3 bulionu i dusimy do miękkości warzyw. Odstawiamy do przestygnięcia i blendujemy. W zależności od upodobań- jeśli jest za gęsty, dodajemy resztę bulionu. Zupę rozlewamy do miseczek i dekorujemy dodatkami. I to wszystko !
Szybkie, łatwe i sycące :)
Smacznego!



4 komentarze:

  1. Wygląda swietnie :-) A zupy krem uwielbiam, więc przepis zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak robisz te ziemniaczane chipsy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kroję ziemniaka w cienkie talarki, wrzucam do miseczki, dodaję odrobinę oleju, mieszam. Wykładam na blachę wyłozona papierem do pieczenia, każdy chips osobno, solę, dodaję wędzonej papryki. Trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły, bo wtedy gorzknieją :)

      Usuń