Kuchenne opowieści
W kuchni zawieszona została niewielka ozdoba, którą wyparzałam na pchlim targu. Zawisła ona nad naszym stolikiem kuchennym :) Podoba mi się bardzo, jest prosta i elegancka, a nieregularny kształt drucika jest uroczy :)
w takie deszczowo-wietrzne dni lubię też coś upiec, wtedy w domku jest ciepło i pachnąco. Dziś podana została czekoladowa tarta z gruszkami.
Czekoladowa tarta z gruszkami
* 350 g mąki
* 150g masła
* jajko
*100g cukru + szczypta soli
z powyższych składników zagnieść ciasto, wstawić je do lodówki na 30 min.Po tym czasie piec ok 20 min w 200 st.c.
W międzyczasie obrać gruszki i uszykować WYPEŁNIENIE:
* 2 duże gruszki
* 500 ml mleka
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 200g czekolady gorzkiej lub 3 łyżki gorzkiego kakao
* 2 żółtka
Mąkę ziemniaczaną oraz żółtka wymieszać ze 100 ml mleka.Resztę mleka zagotować z cukrem rozpuścić w nim mleko lub kakao. Do rozrobionej z mlekiem i żółtkami mąki powoli wlewamy czekoladowy płyn. Wymieszać i chwile podgrzewać. Gruszki pokroić w cząstki.
Masą czekoladową napełnić ciasto, na wierzchu ułożyć gruszki. Tartę wstawić do piekanika na 30 min, zmniejszyć temperaturę do 170 st. C. Podawać wystudzoną :)
w takie deszczowo-wietrzne dni lubię też coś upiec, wtedy w domku jest ciepło i pachnąco. Dziś podana została czekoladowa tarta z gruszkami.
Czekoladowa tarta z gruszkami
* 350 g mąki
* 150g masła
* jajko
*100g cukru + szczypta soli
z powyższych składników zagnieść ciasto, wstawić je do lodówki na 30 min.Po tym czasie piec ok 20 min w 200 st.c.
W międzyczasie obrać gruszki i uszykować WYPEŁNIENIE:
* 2 duże gruszki
* 500 ml mleka
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 200g czekolady gorzkiej lub 3 łyżki gorzkiego kakao
* 2 żółtka
Mąkę ziemniaczaną oraz żółtka wymieszać ze 100 ml mleka.Resztę mleka zagotować z cukrem rozpuścić w nim mleko lub kakao. Do rozrobionej z mlekiem i żółtkami mąki powoli wlewamy czekoladowy płyn. Wymieszać i chwile podgrzewać. Gruszki pokroić w cząstki.
Masą czekoladową napełnić ciasto, na wierzchu ułożyć gruszki. Tartę wstawić do piekanika na 30 min, zmniejszyć temperaturę do 170 st. C. Podawać wystudzoną :)
Zawieszka jest świetna.Widziałam juz gdzies taką i mialam na nią ochotę.
OdpowiedzUsuńTartą narobiłaś mi smaka!!Szczególnie na te gruszki!
wydaje mi się,że podoba nam się ta sama porcelana:)ostatnio zakupilam pierwszy cebulaczek:)
OdpowiedzUsuńnoo cebulaczki super są :)
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle smakowicie... tym bardziej, że lubię gruszki :-)
OdpowiedzUsuńWitaj
OdpowiedzUsuńALE ŚLICZNOŚCI..
Przesyłkę wymiankową otrzymałam,dziękuję serdecznie..pozdrawiam