poniedziałek, 15 września 2014

Paprykowa zupa krem, z pesto i oliwkami

Zupy krem goszczą bardzo często na naszym stole, Julka uwielbia sobie dosypywać a to grzanki, a to podprażone pestki dyni czy słonecznika, czy - jak w tym przypadku- "czarne kółeczka", czyli krojona oliwkę :) Poniższy przepis pochodzi z wrześniowego numeru "Moje gotowanie" i podaję go w wersji oryginalnej oraz komentarzem do niego.



Zupa paprykowa:

* po 3 duże czerwone i żółte papryki
* 2 cebule
* 2 ząbki czosnku
* 3 łyżki oliwy
* oregano
* bulion warzywny lub drobiowy 3/4l
* sól, pieprz cayenne
* łyżka balsamico
* 4 łyżki pesto
* oliwki

Oczyszczone papryki kroimy na kawałki, cebule i czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy czosnek i cebulę, dodajemy paprykę, pieprz, Chwilę dusimy. Zalewamy 3/4 litra bulionu i gotujemy na małym ogniu ok. 30-40 min. Po tym czasie miksujemy na krem, doprawiamy solą i balsamico. Zupę rozlewamy do miseczek i dekorujemy pesto i oliwkami. 

* ja dodałam do zupy 2 łyzki koncentratu pomidorowego i odrobinę cukru. Bez tego zupa miała lekko gorzki smak
* podawałam z grzankami czosnkowymi, poezja :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz