po włosku



Przez większy czas wakacyjnego czytania delektowałam się książkami Ferenca Mate o urokliwej Toskanii. Uwielbiałam czytać jego opisy podróży po toskańskich wzgórzach najpierw w poszukiwaniu domu, potem winnicy. Czułam na języku smak opisywanych potraw, na twarzy promienie słońca, popołudnia mijały leniwie, przechodziły w wieczory, czasami przy lampce czerwonego toskańskiego wina.
Od dawna z mężem lubimy włoską kuchnię. Takie jest i to prezentowane danie- Kurczak w sosie pomidorowym z kaparami
składniki:
2 filety z kurczaka
cebula
2-3 ząbki czosnku
1 kg świeżych pomidorów
4 łyżki kaparów
bazylia, sól, pieprz
1/2 szklanki białego wina
oliwa z oliwek

kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy na złoto na oliwie, wyjmujemy. Na tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy pomidory i wino, dusimy ok. 10 min, aż sos się nieco zredukuje. Doprawiamy świeżą bazylią, wsypujemy kapary, wkładamy obsmażonego kurczaka i dusimy jeszcze ok. 8min. Zajadamy :)
Ja podałam kurczaka z ryżem z masłem bazyliowym. Pysznie było.

przepis pochodzi z magazynu Kuchnia.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Cytrusowa mikstura dla smaku i zdrowia

Koniec lata na wsi

Nowy pomocnik kuchenny- chlebak