Się działo... kulinarnie :-)
W weekend postanowiłam zaszaleć w kuchni i wykorzystać nowe przepisy, które kusiły po obejrzeniu zdjęć.
Najpierw zupa krem z groszku i zielonej sałaty
składniki:
400g mrożonego groszku
łyżka masła
główka sałaty
4 szklanki bulionu warzywnego
duży serek topiony śmietamkowy
2/3 szklanki śmietany kremówki
gałka muszkatołowa
sok z cytryny
sól, pieprz
Groszek opłukać i podsmażyć kilka minut na maśle, dodać opłukanąi drobno poszatkowaną sałatę. Wlać bulion. Dusić ok. 20min. Potem dodać śmietanę i serek, zupę zmiksować. Doprawić przyprawami. Gotowe :)
przepis pochodzi z majowej Claudii
Na drugie danie zostały podane białe szparagi, pieczone młode ziemniaczki i pierś z kurczaka nadziewana fetą i suszonymi pomidorami:
składniki:
filety z kurczaka
kilka plasterków sera feta
6 suszonych pomidorów
świeża bazylia
sól, pieprz, oliwa z oliwek
W każdym kawałku fileta naciąć głeboką kieszeń; nadziać suszonymi pomidorami, fetą i bazylią. Kieszeń zamknąć wykałaczką. Piersi ułożyć w szklanym naczyniu, doprawić solą, pieprzem, polać oliwą. Marynować obracając kilka razy, przez jakieś 30min. Piec ok. 15 min na mocno rozgrzanym ruszcie.
przepis pochodzi z dodatku do GW- Kuchnia na majówkę
Pyszny wiosenny obiad :)
Pysznie wygląda obiad!!!
OdpowiedzUsuńZiemniaczki..mniam...
Pozdrawiam