poniedziałek, 10 maja 2010

Się działo... kulinarnie :-)


W weekend postanowiłam zaszaleć w kuchni i wykorzystać nowe przepisy, które kusiły po obejrzeniu zdjęć.

Najpierw zupa krem z groszku i zielonej sałaty

składniki:
400g mrożonego groszku
łyżka masła
główka sałaty
4 szklanki bulionu warzywnego
duży serek topiony śmietamkowy
2/3 szklanki śmietany kremówki
gałka muszkatołowa
sok z cytryny
sól, pieprz

Groszek opłukać i podsmażyć kilka minut na maśle, dodać opłukanąi drobno poszatkowaną sałatę. Wlać bulion. Dusić ok. 20min. Potem dodać śmietanę i serek, zupę zmiksować. Doprawić przyprawami. Gotowe :)
przepis pochodzi z majowej Claudii

Na drugie danie zostały podane białe szparagi, pieczone młode ziemniaczki i pierś z kurczaka nadziewana fetą i suszonymi pomidorami:

składniki:
filety z kurczaka
kilka plasterków sera feta
6 suszonych pomidorów
świeża bazylia
sól, pieprz, oliwa z oliwek

W każdym kawałku fileta naciąć głeboką kieszeń; nadziać suszonymi pomidorami, fetą i bazylią. Kieszeń zamknąć wykałaczką. Piersi ułożyć w szklanym naczyniu, doprawić solą, pieprzem, polać oliwą. Marynować obracając kilka razy, przez jakieś 30min. Piec ok. 15 min na mocno rozgrzanym ruszcie.
przepis pochodzi z dodatku do GW- Kuchnia na majówkę




Pyszny wiosenny obiad :)

1 komentarz:

  1. Pysznie wygląda obiad!!!
    Ziemniaczki..mniam...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń