Letnie smaki
Ostatnio zasmakowały nam polędwiczki wieprzowe, które jemy na różne sposoby. Jednym z nich były polędwiczki duszone w miodzie pitnym. Niebo w gębie!
dodaję przepis na polędwiczki- dla zainteresowanych ;)
Polędwiczki wieprzowe w miodzie pitnym
1 kg polędwiczek wieprzowych
łyżeczka miodu
po łyżeczce majeranku i tymianku
2-3 łyżki musztardy dijon
po łyżce masła i oliwy
ok.szklanki miodu pitnego trójniaka
szklanka śmietany kremówki
sól, pieprz
Mięso pokroić na plastry i rozklepać dłonią, oprószyć solą i pieprzem. Miód wymieszać z ziołami, posmarować kotlety i schłodzić ok.30 min. Następnie zrumienić na maśle podsmażonym z oliwą. Zalać miodem pitnym i dusić. Miękkie mięso wyjąć, do naczynia w którym się dusiło wlać śmietanę, gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku, włożyć polędwiczki i mocno podgrzać. Smacznego :)
przepis z Claudii nr 7/2013
Innym ulubieńcem zostało ciasto kruche z budyniem i owocami. Robiłam już z porzeczkami oraz malinami i borówkami. Obie wersje tak samo smaczne i obie znikają w tym samym tempie- błyskawicznym! :)))
dodaję przepis na polędwiczki- dla zainteresowanych ;)
Polędwiczki wieprzowe w miodzie pitnym
1 kg polędwiczek wieprzowych
łyżeczka miodu
po łyżeczce majeranku i tymianku
2-3 łyżki musztardy dijon
po łyżce masła i oliwy
ok.szklanki miodu pitnego trójniaka
szklanka śmietany kremówki
sól, pieprz
Mięso pokroić na plastry i rozklepać dłonią, oprószyć solą i pieprzem. Miód wymieszać z ziołami, posmarować kotlety i schłodzić ok.30 min. Następnie zrumienić na maśle podsmażonym z oliwą. Zalać miodem pitnym i dusić. Miękkie mięso wyjąć, do naczynia w którym się dusiło wlać śmietanę, gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku, włożyć polędwiczki i mocno podgrzać. Smacznego :)
przepis z Claudii nr 7/2013
Innym ulubieńcem zostało ciasto kruche z budyniem i owocami. Robiłam już z porzeczkami oraz malinami i borówkami. Obie wersje tak samo smaczne i obie znikają w tym samym tempie- błyskawicznym! :)))
Wygląda nieźle. Szkoda, że przepisów nie dołączasz.
OdpowiedzUsuńEvo- obiecuję nadrobić przepisy. Ciasto to po prostu kruchy spód+ budyń rozrobiony w 3/4 ilości mleka+ owoce :) A na polędwiczki postaram się jeszcze wkleić :) Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wróciłaś z większą częstotliwością postów. Świetnie się Ciebie czyta, ale ta mała aktywnośc niestety zniechęca:(
OdpowiedzUsuńanonimowy- teraz jeszcze będzie mało- urlop już od soboty, ale potem obiecuję częściej się tu pojawiać :))
OdpowiedzUsuńPrzyłączam się do poprzedniczki - bardzo podoba mi się twój blog i fajnie, że będziesz częściej:)
OdpowiedzUsuńPoproszę o dokładny przepis na to pyszne ciasto.
OdpowiedzUsuń44 yr old Software Engineer I Ferdinande Nevin, hailing from Whistler enjoys watching movies like Galician Caress (Of Clay) and Metalworking. Took a trip to Chhatrapati Shivaji Terminus (formerly Victoria Terminus) and drives a XC60. czytalem to
OdpowiedzUsuń