czwartek, 20 października 2011

Cynamonowe zawijańce

Czy jest ktoś, kto jeszcze nie próbował tych przecudownych drożdżóweczek?? Ja sama niedawno odkryłam ten przepis i już wykonałam dwie wersje zawijańców- z cynamonem i z białym serem. Obie równie smaczne. Na zdjęciu nieregularne zawijańce cynamonowe, które ubarwiły niedzielne śniadanie :)

wtorek, 11 października 2011

Kuchenne opowieści

W kuchni zawieszona została niewielka ozdoba, którą wyparzałam na pchlim targu. Zawisła ona nad naszym stolikiem kuchennym :) Podoba mi się bardzo, jest prosta i elegancka, a nieregularny kształt drucika jest uroczy :)



w takie deszczowo-wietrzne dni lubię też coś upiec, wtedy w domku jest ciepło i pachnąco. Dziś podana została czekoladowa tarta z gruszkami.

Czekoladowa tarta z gruszkami

* 350 g mąki
* 150g masła
* jajko
*100g cukru + szczypta soli

z powyższych składników zagnieść ciasto, wstawić je do lodówki na 30 min.Po tym czasie piec ok 20 min w 200 st.c.
W międzyczasie obrać gruszki i uszykować WYPEŁNIENIE:

* 2 duże gruszki
* 500 ml mleka
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 200g czekolady gorzkiej lub 3 łyżki gorzkiego kakao
* 2 żółtka

Mąkę ziemniaczaną oraz żółtka wymieszać ze 100 ml mleka.Resztę mleka zagotować z cukrem rozpuścić w nim mleko lub kakao. Do rozrobionej z mlekiem i żółtkami mąki powoli wlewamy czekoladowy płyn. Wymieszać i chwile podgrzewać. Gruszki pokroić w cząstki.
Masą czekoladową napełnić ciasto, na wierzchu ułożyć gruszki. Tartę wstawić do piekanika na 30 min, zmniejszyć temperaturę do 170 st. C. Podawać wystudzoną :)



piątek, 7 października 2011

Zupa na deszczowe dni

Kiedy za oknem deszczowo i zimno, tak jak dzisiaj, nie ma to jak dobra, sycąca, rozgrzewająca, a do tego kolorowa zupa :))


Zupa z soczewicy z pomidorami

* 200g czerwonej soczewicy
*200 g marchewki
* po 150 g pietruszki i selera
* 5-6cm kawałek pora
* cebula, czosnek
* łyżka oliwy
*4-5 szklanek bulionu warzywnego
* pomidory- ilość wedle uznania
* coś mięsnego :) u nas kiełbaski drobiowe

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć najpierw cebulę i czosnek, po 3-4 min resztę warzyw, pokrojonych w kostkę oraz soczewicę. Podsmażyć 3 min, zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować, aż składniki będą miękkie. Dodać plasterki kiełbaski oraz pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Podawać z chrupiącym pieczywem.