Sposób na śledzia
Gotowe są już dwie sałatki ze śledziami, które podczas jutrzejszej wigilii zostaną podane jako przekąski. Dwa całkiem nowe przepisy i całkiem nowe smaki :) Zobaczymy, czy się przyjmą :)
Sposób I- Śledź z porem
Przepis pochodzi z gazety Bistro, jest ekspresowy w wykonaniu :



Sposób II- Śledź po fińsku
*6-8 filetów śledziowych
*1 szklanka gęstej śmietany
*1 drobno pokrojona cebula
*zielony groszek
*1 łyżeczka musztardy Dijon
*2 łyżki curry
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* 2 łyżki cukru pudru
Śledzie moczyć przez całą noc, odsączyć. Pozostałe składniki zmiksować, polać sosem śledzie i odstawić na kilka godzin do "przegryzienia się" smaków.


Mam nadzieję, że z tymi śledziami nie będzie jak z rybą po grecku, że poza Polską nikt o nich nie słyszał. No i cukier puder+ śledzie?? pierwszy raz tak będziemy jeść :))
Sposób I- Śledź z porem
Przepis pochodzi z gazety Bistro, jest ekspresowy w wykonaniu :
Sposób II- Śledź po fińsku
*6-8 filetów śledziowych
*1 szklanka gęstej śmietany
*1 drobno pokrojona cebula
*zielony groszek
*1 łyżeczka musztardy Dijon
*2 łyżki curry
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* 2 łyżki cukru pudru
Śledzie moczyć przez całą noc, odsączyć. Pozostałe składniki zmiksować, polać sosem śledzie i odstawić na kilka godzin do "przegryzienia się" smaków.
Mam nadzieję, że z tymi śledziami nie będzie jak z rybą po grecku, że poza Polską nikt o nich nie słyszał. No i cukier puder+ śledzie?? pierwszy raz tak będziemy jeść :))
Bardzo ciekawe te przepisy! Postarm się je kiedyś wykorzystac,bo na te święta to już nie zdążę..A szkoda...
OdpowiedzUsuń