wtorek, 15 kwietnia 2014

Szybka dekoracaja

Mam w domu kilka ulubionych przedmiotów, które do tej pory stały osobno na różnych półkach. W jakimś przypływie olśnienia  ustawiłam je obok siebie i tak powstała ekspresowa dekoracja na stół.
W rolach głownych występują: taca, szklany pojemnik na wszystko, latarenka z Ikei i kwiaty- doniczkowe lub cięte :)




Tak niewiele, a oko ucieszone, w pokoju przyjemniej, tylko ciasteczka coś szybko znikają....:)
Pozdrawiam :)

niedziela, 13 kwietnia 2014

na wielkanocne śniadanie- biała kiełbasa z suszonymi pomidorami

Świetny przepis z gazety Moje Gotowanie. Nie jestem fanką białej kiełbasy, ale w tym wydaniu była niesamowicie miękka, soczysta i smaczna. Dodatek suszonych pomidorów z początku nieco zaskakujący, ale okazuje się że genialny. Świetna propozycja na świąteczne śniadanie. U nas zagości na pewno jeszcze nie raz.




Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami

* 70 dag białej kiełbasy
* 2 cebule
* 3-4 ząbki czosnku
* słoik suszonych pomidorów w oleju
* sól
* 3/4 szklanki białego wina ( pominęłam )
*pieprz, sól, tymianek

Kiełbaski zalac zimną wodą i zagotować, potem naciąć z obu stron. Cebulę i czosnek obrać. Na oleju z pomidorów podsmażamy kiełbaski, dodajemy czosnek, cebulę, przyprawy; przykrywamy i dusimy na małym ogniu aż cebula się zeszkli. Gdy cebula będzie miękka dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory i wlać wino. Obsmażamy aż wino odparuje, posypujemy przyprawami i podajemy :
smacznego !!


piątek, 11 kwietnia 2014

z cyklu piątkowe sprzątanie lodówki...kurczak, puree groszkowe i sałatka

Znowu piątek, a więc na obiad coś, co powstaje po przeglądnięciu lodówki. Znalazłam kilka rzeczy, które można by wykorzystać na smaczny obiad i tak powstała dzisiejsza mieszanka: kurczak z czosnkiem, parmezanem -owinięty plastrami boczku i pieczony w folii, do tego sałatka : sałata lodowa, sparzony por i pomidorki koktajlowe i puree z groszku z czosnkiem i miętą :) mieszanka fantastycznych smaków i kolorów. Nareszcie na talerzu może zagościć przede wszystkim kolor....!





a tu już zdjęcia po oberwaniu chmury. Krótko po nim wyszło na chwilę zachodzące już słońce, a na szybie pojawiły się setki najpiękniejszych kropel-diamentów :)


niedziela, 6 kwietnia 2014

Ulubione muffinki

Przepisów na muffinki są setki. Łatwość i szybkość ich przygotowania powodują, że mają znaczna przewagę nad pieczeniem tradycyjnych ciast. Kiedy mam ochote na coś słodkiego, to  po prostu biorę kilka składników i działam. Ze wszystkich przepisów, które mam w domu, każdy wypróbowałam chociaż raz. Wiele z nich zagościło nieco częściej na naszym stole. Ale są muffinki, które pojawiają się bardzo często. Uwielbiam je za maślany smak ciasta i różaną konfiturę, której jestem fanką. Sprawdzają się jako przekąska do kawy, w towarzystwie herbaty podczas pikniku, a nawet jako 2 śniadanie co jakiś czas dla córki :)


Muffinki z nadzieniem różanym

* 1/2 kostki masła
*szklanka jogurtu 
*jajko
* 2 szklanki mąki
*szklanka cukru
*łyżeczka proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
*konfitura różana

W rondelku rozpuszczamy masło; do przestudzonego dodajemy jajko, jogurt i dokładnie mieszamy.
Suche składniki mieszamy dokładnie ze sobą i wlewamy składniki mokre. Mieszamy tylko do pierwszego połączenia się składników. Wykładamy foremki ciastem do 1/3 wysokości, na ciasto dajemy łyżkę konfitury i przykrywamy łyżka ciasta. Pieczemy ok 20-25min w temp. 180st.