sobota, 21 lipca 2012

Zapiekanka z łososiem



Po rodzinnej imprezie zostało nam sporo pieczonego łososia. Co jednak z nim zrobić, kiedy te 2-3 dni przeleżał w lodówce? Można go wykorzystać jako dodatek do całkiem nowego dania.

Inspiracją na to danie był TEN przepis z Kwestii Smaku. Zrobiłam go dokładnie wg wskazówek, jedynie pod ostatnią warstwę dałam kilka plasterków białego serka caprese z Lidla. Zapiekanka zrobiła się dzięki temu lekko kremowa w smaku :)


czwartek, 19 lipca 2012

Coś smacznego

Bardzo lubię takie dania, ktore wydają się nowe, choć przecież wszystkie smaki już znamy. Przykładem takiego dania jest kurczak caprese, czyli filet z kurczaka zapiekany w pesto, z mozzarellą i pomidorem :) Podałam je z fasolką szparagową ( już marynowaną w tym roku i wyjętą na próbę ) oraz ziemniakami po włosku ( z bazylią i ...ekhm... koncentratem pomidorowym ). Może i nie jest jakoś ekstra wykwintnie, ale bardzo smacznie! A ze schłodzonym winkiem wręcz niebiańskie :)

środa, 18 lipca 2012

o zachodzie słońca.....

Bardzo lubię takie zabawy światłem :) Kiedy zmierzch jest tuż tuż i światło robi się żółto-niebieskie ( o ile to w ogóle możliwe ;) ) . Podobają mi się wzory, jakie na ścianie tworzy zachodzące słońce przefiltrowane przez firany. A najbardziej kocham krople na szybie oświetlone przez czerwień słońca, nie ma chyba piękniejszych klejnotów, niż właśnie te prywatne i ulotne diamenty...