sobota, 28 sierpnia 2010

po włosku



Przez większy czas wakacyjnego czytania delektowałam się książkami Ferenca Mate o urokliwej Toskanii. Uwielbiałam czytać jego opisy podróży po toskańskich wzgórzach najpierw w poszukiwaniu domu, potem winnicy. Czułam na języku smak opisywanych potraw, na twarzy promienie słońca, popołudnia mijały leniwie, przechodziły w wieczory, czasami przy lampce czerwonego toskańskiego wina.
Od dawna z mężem lubimy włoską kuchnię. Takie jest i to prezentowane danie- Kurczak w sosie pomidorowym z kaparami
składniki:
2 filety z kurczaka
cebula
2-3 ząbki czosnku
1 kg świeżych pomidorów
4 łyżki kaparów
bazylia, sól, pieprz
1/2 szklanki białego wina
oliwa z oliwek

kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy na złoto na oliwie, wyjmujemy. Na tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy pomidory i wino, dusimy ok. 10 min, aż sos się nieco zredukuje. Doprawiamy świeżą bazylią, wsypujemy kapary, wkładamy obsmażonego kurczaka i dusimy jeszcze ok. 8min. Zajadamy :)
Ja podałam kurczaka z ryżem z masłem bazyliowym. Pysznie było.

przepis pochodzi z magazynu Kuchnia.

poniedziałek, 23 sierpnia 2010

co roku o tej porze....



... pojawiają się w domu bukiety różnych kwiatów :))) to mąż dba, abym nie zapomniała, że obchodzę urodziny. Te wczorajsze były wyjątkowe, bo od dziś zaliczam się do grona trzydziestolatek :)))



oprócz kwiatów na stole miejsce znalazły muffiny: cytrynowe z makiem ( przepis STĄD ) oraz śliwkowo-czekoladowe :)) pochłonięte baaardzo szybko :)))



piątek, 13 sierpnia 2010

łatwa przekąska



Na ostatniej rodzinnej imprezie podałam nową przekąskę, która przypadła wszystkim do gustu i wpisała się w moje stałe menu :))

Są to faszerowane muszle
potrzebujemy:
ok. 20 dużych muszli makaronowych
2 puszki tuńczyka
kilka łyżek kaparów i oliwek
20g tartego żóltego sera
kilka suszonych pomidorów
sól, pieprz, bazylia

Makaron gotujemy al dente, pozostałe składniki mieszamy. Nadziewamy muszelki- serwujemy :))
Proste, a efektowne :)