Posty

Wyświetlanie postów z sierpień, 2010

po włosku

Obraz
Przez większy czas wakacyjnego czytania delektowałam się książkami Ferenca Mate o urokliwej Toskanii. Uwielbiałam czytać jego opisy podróży po toskańskich wzgórzach najpierw w poszukiwaniu domu, potem winnicy. Czułam na języku smak opisywanych potraw, na twarzy promienie słońca, popołudnia mijały leniwie, przechodziły w wieczory, czasami przy lampce czerwonego toskańskiego wina. Od dawna z mężem lubimy włoską kuchnię. Takie jest i to prezentowane danie- Kurczak w sosie pomidorowym z kaparami składnik i: 2 filety z kurczaka cebula 2-3 ząbki czosnku 1 kg świeżych pomidorów 4 łyżki kaparów bazylia, sól, pieprz 1/2 szklanki białego wina oliwa z oliwek kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy na złoto na oliwie, wyjmujemy. Na tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy pomidory i wino, dusimy ok. 10 min, aż sos się nieco zredukuje. Doprawiamy świeżą bazylią, wsypujemy kapary, wkładamy obsmażonego kurczaka i dusimy jeszcze ok. 8min. Zajadamy :) Ja podałam kurczaka z ryżem z masłem b

co roku o tej porze....

Obraz
... pojawiają się w domu bukiety różnych kwiatów :))) to mąż dba, abym nie zapomniała, że obchodzę urodziny. Te wczorajsze były wyjątkowe, bo od dziś zaliczam się do grona trzydziestolatek :))) oprócz kwiatów na stole miejsce znalazły muffiny: cytrynowe z makiem ( przepis STĄD ) oraz śliwkowo-czekoladowe :)) pochłonięte baaardzo szybko :)))

łatwa przekąska

Obraz
Na ostatniej rodzinnej imprezie podałam nową przekąskę, która przypadła wszystkim do gustu i wpisała się w moje stałe menu :)) Są to faszerowane muszle potrzebujemy: ok. 20 dużych muszli makaronowych 2 puszki tuńczyka kilka łyżek kaparów i oliwek 20g tartego żóltego sera kilka suszonych pomidorów sól, pieprz, bazylia Makaron gotujemy al dente, pozostałe składniki mieszamy. Nadziewamy muszelki- serwujemy :)) Proste, a efektowne :)